Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

УКРАЇНСЬКЕ ПОЛІССЯ

інформаційний сайт націоналістів чернігівщини

Субота, 20.04.2024, 09:35
Головна » 2011 » Березень » 10 » Велика Козацька Рада УВК США
10:53
Велика Козацька Рада УВК США


5 березня 2011 року в м. Баффало (США) відбулася Велика Козацька Рада УВК США за участю делегатів від Баффало, Чікого, Клівленду, Рочестера та Нью-Джерсі, а також уповноваженого представника УВК в Україні. У роботі Козацької Ради взяли участь представники місцевих українських патріотичних організацій. 


Учасники Ради обговорили стан і перспективи розвитку організацій українських козаків в Україні та в США, шляхи співпраці українських вільних козаків Америки з існуючими на цих теренах організаціями Спілки Української Молоді. Було прийнято рішення здійснити офіційну реєстрацію УВК в органах державної влади США, що було доручено Кошовому отаману УВК США Юрію Дармограю. Вирішено відновити активну діяльність козацьких станиць УВК, які вже були створені у попередні роки та розпочати формування нових.

Пріоритетним напрямком діяльності УВК США є національно-патріотичне виховання місцевої української молоді у партнерстві з організаціями СУМ, обмін молодіжними делегаціями між Україною і США для їхньої участі у вишкільних таборах і ознайомлення з культурою українців в цих країнах, налагодження дружніх громадських стосунків між Україною і США.

Учасники Великої Козацької Ради зустрілися з Конгресменами США Луізою Слотер і Браєном Гигинзом, Сенатором Штату Нью-Йорк Тімом Кеннеді, з Мером міста Баффало Байроном Брауном і Головою місцевого Уряду, і скрізь вони зустріли розуміння і підтримку.

Анатолій Грива,
уповноважений представник УВК в Україні


Інформаційна довідка про Українське Вільне Козацтво в США


5 березня 2011 р. в м. Баффало (штат Нью-Йорк, США) відбудеться Велика Козацька Рада Українського Вільного Козацтва США за участю делегатів від козацьких станиць УВК з міст Клівленду, Чікаго, Рочестера та Нью-Джерзі, також представників від організацій УВК з Канади і України.
В наш час організації УВК найбільш активно діють в Австралії, Америці, Канаді та в Україні. З 1991 року УВК активно співпрацює з козацькими організаціями, які створені та діють на теренах України. 14 жовтня 2006 р. наказом Кошового отамана УВК генерал-осавула УВК Йосипа Іваха Д.Байди було створено офіційне Представництво УВК діаспори в Україні, яке є єдиним легітимним представництвом УВК в Україні. Уповноваженим представником УВК в Україні призначено Анатолія Гриву, генерал-хорунжого УВК.

Організація українських козаків «Українське Вільне Козацтво» була створена у 1917 р. в Україні. У 1920 році в Берліні (Німеччина) була створена закордонна частина УВК, яка діє до цього часу. Ініціатор створення і перший отаман – Іван Полтавець-Остряниця. Після Другої світової війни УВК продовжувало свою діяльність головно в Німеччині та Австрії – в таборах переміщених осіб.

В Америці УВК розпочало свою діяльність з 1960 року. Тоді Військовий отаман УВК Іван Цапко передислокував свою Генеральну управу з Європи до м. Чікаго.

У цьому році УВК США відзначає 40-річчя від дня створення своєї першої Станиці. Перша станиця УВК ім. Генерала Івана Омеляновича-Павленка виникла 21 листопада 1961 року в м. Чікаго. Ця подія дала початок розширенню мережі осередків УВК в США, Австралії, Канаді та Бразилії. Станом на 1973 рік в США вже діяло 15 станиць УВК, а в цілому в різних країнах діяло 52 станиці УВК.

Генеральна управа УВК діяла на території США 16 років до 1976 року, коли вона була перенесена до м. Торонто, Канада. За ці роки в США діяли Військові отамани УВК Іван Цапко (1960-1967), Віктор Дяченко (1967-1971) та Антін Кущинський (1971-1976).

1 квітня 1966 року при Генеральній управі УВК була створена збірна Станиця ім. Князя Дмитра Байди-Вишневецького.

3 грудня 1967 року в Нью-Джерси створена станиця ім. «22 січня».

13 жовтня 1968 року в Ютиці (стейт Нью-Йорк) створена станиця ім. Генерала Мирона Тарнавського.

15 грудня 1968 року в Чікаго створена збірна станиця при Обласному Отаману та ЗСА-Захід ім. Великого Князя Володимира Святого.

28 вересня 1969 року в Нью-Йорку створена станиця ім. Військового отамана УВК Івана Цапка.

21 листопада 1970 року в Кліфтон (Нью-Джерси) створена станиця ім. Гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

20 грудня 1970 року в Дервері (Колорадо) створена станиця ім. Командарма Першого Лицаря Залізного Хреста Генерала михайла Омеляновича-Павленка.

10 липня 1971 року в Нью-Йорку створена збірна станиця при Обласному Отаману та ЗСА-Захід ім. Полковника Михайла Кричевського.

6 червня 1971 року в Чікаго створена станиця ім. Гетьмана Павла Скоропадського Першого Військового отамана УВК.

24 жовтня 1971 року у Феніксі (Арізона) створена станиця ім. Головного Отамана Симона Петлюри.

18 лютого 1973 року в Чікаго створена перша Юнацька станиця ім. о. Агапія Гончаренка.

27 січня 1973 року в Лос-Анжелесі (Каліфорнія) створена станиця ім. Полковника Петра Болбачана Кошового Новітнього Війська Запорозького.

1 квітня 1973 року в Чікаго створена станиця ім. Лицарів Базару.

6 червня 1973 року в Сіетлі (Стейт Вашингтон) створена станиця ім. Кошового Січі Запорозької Костя Гордієнка.

УВК США вело листування з Президентами США висловлюючи їм свою підтримку у рішеннях, які вони приймали у критичні моменти внутрішньої та міжнародної дипломатії. У зверненні УВК до Президента США Річарда Ніксона була висловлена підтримка його твердої позиції в питаннях припинення війни в Південній Азії. На цю телеграму Провід УВК одержав від Президента подяку з побажаннями для УВК.

Указом Президента України Віктора Ющенка від 28 січня 2010 р. № 75/2010 «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті» козаки Українського Вільного Козацтва визнані учасниками боротьби за незалежність України у XX столітті. Згідно з цим Указом учасниками боротьби за незалежність України у XX столітті визнано осіб, які брали участь у політичній, партизанській, підпільній, збройній боротьбі за незалежність України, в тому числі у складі формувань Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української Держави (Гетьманату), Української військової організації, Організації народної оборони «Карпатська Січ», Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Української головної визвольної ради та інших військових формувань, партій, організацій та рухів, що ставили за мету здобуття Україною державної незалежності.

Президент України Віктор Ющенко у своєму вітальному листі у 2007 році до козаків Українського Вільного Козацтва США та Канади з нагоди 90-ї річниці створення УВК відзначив, що «козацькі об’єднання у важких кровопролитних боях гідно відстоювали свободу своєї національної держави, не припинивши боротьбу навіть тоді, коли доля закинула їх далеко від рідної землі».

В наш час УВК США очолює отаман Юрій Дармограй, полковник УВК.

УВК США здійснює підготовку до офіційної реєстрації згідно чинного законодавства США для збереження і примноження вікових традицій українського козацтва, української мови та культури, виховання молодого покоління в національно-патріотичному дусі, зміцнення українсько-американської дружби.
Канцелярія УВК США
м. Баффало

Переглядів: 654 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: