Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

УКРАЇНСЬКЕ ПОЛІССЯ

інформаційний сайт націоналістів чернігівщини

Субота, 20.04.2024, 12:13
Головна » 2010 » Липень » 7 » Українська Національна Громада - разом
13:59
Українська Національна Громада - разом

У сучасному суспільстві молоді дуже важко визначитися й знайти себе. Безперервний потік інформації, модні течії й стилі з закордону, панування вестернізованої культури – це далеко не повний перелік того, що впливає на визначення власного «я» молодої особистості. Серед цього всього втрачається найважливіше – зв’язок поколінь, розуміння важливості власне української культури, тих звичаїв і традицій, яких дотримувалися наші предки. Тому, на мою думку, як керівника ЧМГО «Молода Просвіта», дуже важливо допомогти молоді не втратити власної ідентичності й не розчинитися в цій багатокультурній масі. Так з’явилася ідея проведення «Українських гулянь». 

4 липня, у неділю, декілька десятків громадян у вишиванках прогулювалися центральними вулицями Чернігова. Це проходила громадська акція «Українські гуляння». Продовження акції відбувалося за Десною, де власне і відбувалися гуляння.
При вході у всіх перевіряли знання учасниками українського фольклору (народних приказок та прислів’їв). Ті, хто не справився з завданням, мали змогу купити підказку.
Далі на учасників чекали захоплюючі конкурси з чудовими подарунками, які надав народний майстер з різьби по дереву Владислав Литвин. Були представлені вишиті рушники середини минулого століття з с. Старий Білоус Чернігівського району, обрядові рушники народної майстрині Надії Ященко з с. Радянська Слобода та сучасна машинна вишивка майстерні художньої вишивки Кирюшків з Чернігова. Кожен міг переконатися як далеко сягнув технічний прогрес у виготовленні українського національного одягу, але безцінною є ручна праця наших бабусь, що продовжували й примножували багатовічні надбання техніки поліської вишивки.
Проте, на думку учасників, найзахопливішим моментом «Українських гулянь» став майстер-клас майстра з народного різьблення, який віртуозно на очах у всіх зі шматка деревини зробив ложку у вигляді русалки.
Поки всі розважалися і спостерігали за дійством, працювала польова кухня, яка пригостила всіх лососевою юшкою, після чого організатори влаштували прибирання задіяної території, що і стало заключною частиною акції.
Мета цього заходу, - розповів голова Чернігівської обласної організації «Молода просвіта» Олександр Шевченко, - було показати нерозривну єдність поколінь українців, довести молоді, що своє, українське, може бути не гіршим, а то й кращим.
Євгеній ПЕТРЕНКО
Переглядів: 326 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: