Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

УКРАЇНСЬКЕ ПОЛІССЯ

інформаційний сайт націоналістів чернігівщини

Субота, 20.04.2024, 08:03
Головна » 2010 » Вересень » 10 » СБУ чи КГБ?
20:51
СБУ чи КГБ?

Головне не в тому, що когось безпідставно затримали і звинуватили в абсурдному злочині. Справа не в тому, що успішному науковцю працівники державної спецслужби радять ставати шкільним вчителем – задля безпеки його сім’ї. Справа навіть не в тому, що таке може спіткати кожного.

Тут дещо важливіше.

Чому сьогоднішня влада так боїться правди про минуле? Чому державною таємницею стають документи, які не містять жодної практичної на сьогодні інформації, нічого актуального, а мають лише історичну вартість? Чому головною темою на допиті в СБУ стає тема наукових досліджень історика, що займається періодом боротьби проти окупації?

Чому, врешті, влада намагається зробити таємницею саме ті сторінки, на які накладали гриф «цілком таємно» тоталітарна система СРСР?

Ким, в такому разі, себе бачить влада в перспективі? Увага, здається вона вибрала для себе готову і знайому для совкових людей модель самозбереження через узурпацію, залякування та диктатуру.

Єдиний спосіб зберегти свободу – користуватись нею. Коли наступають на свободу слова – вперто говорити правду; коли спотворюють минуле через замовчування і фальсифікацію – шукати правду, вивчати історію і аналізувати це минуле.

І головне: НЕ МОВЧАТИ.

8 вересня у Києві службовці СБУ незаконно затримали директора Національного меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого. без жодних санкцій на затримання, без права зателефонувати, без можливості дізнатися прізвища співробітників, які проводили допит науковця протримали чотирнадцять з половиною годин. Підстава — усна вказівка керівника Служби В. Хорошковського.

Вранці 9 вересня співробітників Меморіалу не допустили до службових приміщень і робочих місць. Того ж дня порушено кримінальну справу проти Забілого «за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю».

Довідка

Руслан Забілий, 35 років, історик-дослідник визвольного руху ХХ століття.

2008—2009 рр. — директор наукової організації Центр досліджень визвольного руху. З 2009 року — директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», який відкрили у приміщенні колишньої тюрми КГБ.

Тема наукових досліджень — стратегія та тактика Української повстанської армії.

Переглядів: 264 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: