Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

УКРАЇНСЬКЕ ПОЛІССЯ

інформаційний сайт націоналістів чернігівщини

П`ятниця, 29.03.2024, 17:54
Головна » 2011 » Лютий » 20 » Руслана Забілого допитували в СБУ
23:12
Руслана Забілого допитували в СБУ

Руслана Забілого знову допитували в СБУ

Вчора, 16 лютого, слідчий СБУ впродовж 5 годин допитував історика Руслана Забілого. Незаконно вилучений комп’ютер та жорсткі диски досі не повернули — «вивчають» матеріали. Історики обурюються таким специфічним інтересом до їхньої професії.

16 лютого СБУ повісткою викликала на допит історика, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Це відбулося вперше після подій вересня 2010 року, коли СБУ незаконно затримала історика, провела несанкціоновані обшуки в Національному музеї «Тюрма на Лонцького», безпідставно конфіскувала комп’ютери науковців та порушила кримінальну справу.

За результатами п’ятимісячної «експертизи» СБУ зацікавилася «державними таємницями» з комп’ютера Забілого — навчальними матеріалами кагебістів та інформацією про діяльність радянських спецслужб у Прибалтиці.

Ці документи Забілий скачав із європейського сайту KGB documents online http://www.kgbdocuments.eu/, про що і розповів вчора співробітнику української спецслужби.

Забілий розказує, що СБУ далі активно цікавиться історією України, різноманітними аспектами його наукових досліджень, особливостями музейної роботи. Слідчий запитував про контакти Руслана Забілого з іншими істориками, навіть хотів, аби зазначити дати знайомств та місця зустрічей.

«Я приїхав на цей допит, хоча мусив сам оплатити подорож зі Львова, — сподівався отримати назад комп’ютер та мої наукові праці, але, на жаль, цього не сталося. Такі допити забирають мій час, який мав би бути присвячений роботі — після вилучень матеріалів, спогадів та комп’ютерів з музею ми так і не вклалися у графіки підготовки виставки про дисидентів», — говорить Руслан Забілий.

Після скандального тиску СБУ та спроб Міністра освіти Д. Табачника цензурувати історію, зросла кількість відвідувачів музею з усієї України. Забілий також розповів, що Національний музей «Тюрма на Лонцького» навесні таки відкриє експозицію про боротьбу радянської влади проти дисидентів.

«Історія в Україні не буде таємною, як би це не хотілося комусь — закон забороняє ховати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини. — говорить 36-річний науковець, — Моє ж завдання як історика: майбутні покоління повинні мати право на історичну правду і немає значення, яка ця правда — негативна чи позитивна. Тому я не припиню своєї роботи, попри всі допити та конфіскації».

Нагадаємо також, що Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького», незважаючи на доручення Президента України Януковича В., так і не передано до Українського інституту національної пам’яті. Музей також не отримав обіцяного високими посадовцями державного фінансування на цей рік.

Переглядів: 484 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: