Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

УКРАЇНСЬКЕ ПОЛІССЯ

інформаційний сайт націоналістів чернігівщини

П`ятниця, 29.03.2024, 04:18
Головна » 2010 » Вересень » 10 » Пікет у Львові
20:57
Пікет у Львові

У Львові провели пікет СБУ через незаконне затримання історика Руслана Забілого

10 вересня о 10 год. біля 200 пікетувальників вийшли  під стіни Головного управління СБУ у Львівській області. Причиною пікету стало є затримання співробітниками СБУ історика Руслана Забілого (директора музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»), якому інкримінують спробу оприлюднення документів, які містять державну таємницю.

Темою досліджень Руслана Забілого є діяльність ОУН-УПА, документи цього періоду не можуть становити державної таємниці ані за змістом, ані за терміном давності. щоб виступити проти запровадження в Україні практики репресивних методів глибокого сталінізму щодо «інакомислячих».

Єдиною причиною таких дій учасники пікету вбачають позицію сьогоднішньої влади, яка намагається наслідувати «кращі» традиції тоталітаризму минулого століття. Окрім того працівників Меморіалу не допустила на робочі місця.

Організовано пікет спільними зусиллями молоді та громадських діячів. Серед учасників були ветерани ОУН і УПА, також до протесту долучилось чимало студентів-істориків, вирізнялась організована група студентів історичного факультету Українського Католицького Університету.

На жаль, ніхто з чільників обласної СБУ не вважав за потрібне вийти і прокоментувати ситуацію. Єдиною реакцією на пікет було закривання відчинених вікон під оклики «Ганьба!», адресовані нещодавнім діям їх керівництва.

На пікеті було зачитано звернення істориків, у якому зауважено, що репресії не випадково торкнулись дослідника, який займається вивченням такої незручної для офіційної влади тематики як український визвольний рух ХХ ст. Своє обурення такими діями чинної влади вже висловили ряд правозахисних громадських організацій, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Основною вимогою пікетувальників до СБУ є припинити всі спроби замовчування історії, зокрема методами недопущеннями науковців до роботи з документами, засекречування історичної інформації та тиску на істориків, що досліджують незручні для влади сторінки зворотного процесу

Контакти:

063 278 76 45

097 804 65 89

Переглядів: 318 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: