Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

УКРАЇНСЬКЕ ПОЛІССЯ

інформаційний сайт націоналістів чернігівщини

Четвер, 25.04.2024, 01:59
Головна » 2010 » Листопад » 20 » Переслідування науковців
12:10
Переслідування науковців


Переслідування науковців в Україні тривають. Цього разу за Голодомор

Сумська обласна влада чинить тиск з метою звільнення керівника місцевого архіву історика Геннадія Іванущенка. Сумський архів — єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей від Голодомору 1932—1933 років на Сумщині. 

Центр досліджень визвольного руху занепокоєний фактами тиску на історика Геннадія Іванущенка, директора Державного архіву Сумської області, члена Вченої ради Центру досліджень визвольного руху.

Протягом п’яти останніх місяців представники місцевої влади цілеспрямовано шукають «вагомі» підстави для звільнення Г. Іванущенка. Після несприйняття паном Іванущенком пропозиції піти «за власним бажанням», в архіві розпочато «розслідування» та робляться спроби звільнити історика шляхом оголошення «необхідної» кількості доган на основі спотворених і штучно підібраних «фактів».

Геннадій Іванущенко — відомий історик, автор книг про Голодомор 1932—1933 років, українську революцію 1917—1920 років, діяльність ОУН та УПА на Сумщині.

Тиск на історика пана Іванущенка є спробою політичної сили втрутитися в академічну дискусію навколо комплексу питань щодо політичних репресій, Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні, визвольного руху. Адже сумський архів під керівництвом Іванущенка — єдиний архів, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей в період Голодомору 1932—1933 років. Архів веде міжнародну співпрацю з архівістами Великої Британії та Росії, його працівники без належного фінансування, на ентузіазмі створили велику за обсягом електронну базу історичних документів, серед обласних архівів лише наукове видання Сумського архіву «Сумський історико-архівний журнал» має гриф ВАКу (www.daso.sumy.ua).

Розцінюємо дії керівництва місцевої влади як свідоме перешкоджання професійній діяльності історика, намагання обмежити доступ до архівних документів в Сумському архіві та взяття під ідеологічний партійний контроль наукових досліджень.

Вимагаємо припинити тиск на історика, директора Державного архіву Сумської області Геннадія Іванущенка.

Нагадаємо, що тиск та перешкоджання діяльності істориків Україні підтверджує низка фактів, серед яких: незаконне затримання СБУ та вилучення наукових праць та копій архівних документів історика Руслана Забілого, перешкоджання роботі музею «Тюрма на Лонцького», закриття виставки, присвяченої борцям за незалежність України на Сумщині, яка експонувалась у приміщенні Сумської ОДА.

 Колектив Центру досліджень визвольного руху 

 

Біографічна довідка:

Іванущенко Геннадій Миколайович народився 1964 р. на Сумщині. Закінчив історичний факультет Сумського державного педагогічного інституту ім. А. С. Макаренка та Український вільний університет (м. Мюнхен, Німеччина).

З липня 2005 року — директор Державного архіву Сумської області.

Геннадій Іванущенко — дослідник українського визвольного руху та історії репресій.

Автор та упорядник книг «Залізом і кров’ю» (2001), «Голодомор 1932—1933 років: очима свідків, мовою документів (Северинівська сільрада Сумського району)» (2003), «Українська революція 1917—1920 років у листівках і газетах» (2005), «ОУН-УПА на Сумщині», т. 1 (2007) і т. 2 (2009), «Українське відродження 1917—1920 рр. на Сумщині» т. 1 (2010) та ще близько 50 публікацій, у тому числі за кордоном.

Член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, голова обласного осередку історичного клубу «Холодний Яр». Ініціатор встановлення пам’ятних знаків на честь учасників боротьби за незалежність України на Сумщині, організатор виставок документів та наукових конференцій.

За вагомий особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні, активну громадську діяльність нагороджений орденом За заслуги III ступеня (2007).

 

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Переглядів: 327 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: