Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

УКРАЇНСЬКЕ ПОЛІССЯ

інформаційний сайт націоналістів чернігівщини

Вівторок, 23.04.2024, 11:02
Головна » 2010 » Серпень » 30 » Москва проти Лукашенка
12:01
Москва проти Лукашенка


Білоруська опозиція не виключає «киргизького сценарію» зміни влади у Білорусі 


Лідер опозиційної Білоруської партії свободи Сергій Висоцький не виключає силового сценарію зміни влади у Білорусі. «Сьогодні Росія проводить жорстку антилукашенківську кампанію за схожим сценарієм, що і в Киргизії. Фільми про злочини Лукашенка «Крестный отец», «Крестный отец-2», що транслюються на НТВ, є свідченням про бажання Росії втілити силовий варіант у Білорусі», – наголошує Висоцький.

Опозиційний політик розповів, що фільми про Лукашенка мали величезний резонанс у білоруському суспільстві, бо до цього ніхто такої інформації не мав. «В цих фільмах є правда, однак чому їх не показали раніше, а саме зараз, перед початком президентських виборів?» – задає риторичне запитання Сергій Висоцький.

За його словами, зараз Лукашенко намагається зміцнити силовий блок, змінено близько 12 командувачів різних родів військ. «Фактично йде заміна проросійських керівників на етнічних білорусів, однак цей процес розпочався запізно, багато часу просто змарновано», – переконаний С. Висоцький.


Він вважає, що ситуація ускладнюється тим, що у Білорусі не так багато людей, які реально борються за незалежність своєї держави. «Майже не залишилося справжньої пробілоруської опозиції, лишилися лише пристосуванці, які пішли домовлятися з Росією про підтримку. Александр Мілінкевич (один із найвпливовіших лідерів білоруської опозиції. – ред.), який раніше демонстрував свою демократичну позицію, тепер заявляє, що, можливо, і не братиме участі у виборах, а інші опозиціонери або відверто проросійські, або маскуються. Виникає парадоксальна ситуація, коли Лукашенко зараз має вигляд боронителя білоруської незалежності», – каже голова Білоруської партії свободи.

«Позиція Білоруської партії свободи така – ми подаємо руку білоруським чиновникам і кажемо, що пора думати, як зберегти білоруську незалежність. Так, нам це не надто приємно, але в цій ситуації треба консолідуватися. У нас є чіткі вимоги: по-перше, припинити утиски білоруської мови, бо ми дійшли до того, що у Мінську маємо лише дві білоруські школи, всі інші російськомовні. По-друге, не повинно бути жодного переслідування за політичними мотивами. Ми вимагатимемо, аби влада повернулася лицем до власного народу, власної культури», – підкреслив Сергій Висоцький.

Довідка: Білоруська партія свободи – одна із найбільш послідовних опозиційних сил Білорусі. Заснована у 1994 році. Незважаючи на сильний тиск і репресії режиму Лукашенка, БПС бореться за відновлення статусу білоруської мови у Білоруській державі, демократизацію суспільства, унезалежнення Білорусі від Російської Федерації.

Розмовляв Костянтин Галушко

Переглядів: 257 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: